Selin Rozanes turizm sektöründe uzun yıllar çalışmış bir isim. Turkish Flavours oluşumu ile turizm sektöründeki birikimlerini, Türkiye’yi ziyaret eden yabancı konuklara, Türk mutfağı ekseninde aktarıyor. Yaklaşık yedi senedir kendi evinde Türkiye’yi ziyarete gelenlere Türk mutfağını anlatan ve uygulayan mutfak atölyeleri düzenleyen Rozanes, lezzetli ev yemeği pişirmeye her zaman meraklı olduğunu anlatıyor. Türk yemek kültürünü tanıtmak amacı ile İstanbul içinde ve Türkiye genelinde geziler de organize eden Rozanes, tüm bu organizasyonlarda yerel ürünlerin tanınmasını hedefliyor. İstanbul’da Mısır ve Kadıköy Çarşıları, Türk Sokak Yemekleri, Burgaz’a Yelkenli Tekne ile Meze/Balık Gezisi gibi iştah açıcı aktiviteler bunlardan birkaçı. Katılımcı profilini iş seyahatine çıkanlar, balayı çiftleri, turistler, yemek okulu sahipleri, yemek kitabı yazarları, uluslararası gazeteciler veya Türk mutfağı hakkında televizyon programı yapmak isteyenler oluşturuyor.
Program uzun bir turla başlıyor. Katılımcılarla birlikte kimi zaman Mısır Çarşısı kimi zaman bir semt pazarı, kimi zaman başka bir mekan dolaşılıyor. Daha sonra Rozanes’in evine gidiliyor. Açık mutfağın başında o günün menüsündeki malzemeleri ayıklayarak, haşlayarak, karıştırarak ve pişirerek, kısaca tüm sürece katılarak yemeği hazırlayan katılımcılar, bu süreç boyunca ikram edilen Anadolu’nun çeşitli yöresel lezzetlerinden tadıyorlar ve bilgi alıyorlar.
Derslere katılanlar, özellikle sebze yemeklerinin farklı pişirilme yöntemleriyle ilk kez karşılaştıklarını anlatıyorlar. Türk mutfağı’nın temel lezzetleri hakkında önceden fikir sahibi olmayan çoğu katılımcı, uzun saatler boyunca çalışacaklarını beklerlerken sürecin daha kolay ve ilginç geliştiğini anlatıyorlar. En çok mezeleri ve ülkelerine döndüklerinde malzemelerini bulabilecekleri, kolaylıkla pişirebilecekleri türden tarifleri denemek istiyorlar.
Her bir derste yaklaşık altı-yedi yemek pişiriliyor, sokakta, mutfakta ve sofrada geçen süre ise yedi saate kadar uzuyor. Dersler İngilizce ve Fransızca olarak gerçekleşebiliyor. Program bitiminde, katılımcılara pişirilen yemek tariflerinin de yer aldığı bir Türk Yemekleri kitapçığı veriliyor.
Paylaştığımız, bildiğimiz, bayıla bayıla yediğimiz bir çok baharatın ve içeriğin Rozanes’in mutfağında, İstanbul’un bir numaralı yeme-içme merkezine dönüşebilecek bir mekanındaki yemeklerle aşık atacak lezzetlere dönüştüğünü söyleyebiliriz.
Ufak farklılıklarla bir mercimek çorbası, baharatlarla zenginleşen pazı dolması, şekeri dengeli zeytinyağlılar Rozanes’in zevkli evinde, özenli sofrasında, dolu dolu bir sohbet eşliğinde, herkesi mutlu eden bir küliner deneyime fırsat veriyor.
Ahu Somay
Fotoğraflar: Mete Ersöz