Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, yörenin gastronomik zenginliklerini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için 29-30 Nisan 2017 tarihleri arasında Kocaeli Yöresel Yemek Festivali düzenliyor. Bölgede eli yemeğe yatkın, lezzet ustası, bilge kadınlara verilen “goca ana” sıfatına atıfta bulunarak, festivalkapsamında çok kategorili bir yemeke yarışması da düzenleniyor. Bilge Şehir Kocaeli Yemek Yarışması başlığını taşıyan yarışmaya 500’e yakın kişi başvurdu; 9 farklı kategoride gerçekleşen yarışmada finale kalanlar 29-30 Nisan tarihlerinde açık alanda kurulacak 12 mutfakta hünerlerini bir kez daha sergileyecekler. Artun Ünsal, Yalçın Manav, Osman Uluışık ve Nevin Halıcı gibi ünlü gurme ve şeflerin jüri üyeliğini yaptığı yarışmada festivalin “goca ana”sı unvanı da verilecek.
Yemek kültürüne dair sözlü tarih
Kocaeli’nin gizli kalmış yöresel tatları için düzenlenen etkinlik, bir yemek yarışması olmanın ötesinde anlam taşıyor. Yemekte Şehrin Bilgeleri organizasyonuyla geçmişte Osmanlı mutfağının deniz ve tarım ürünlerini temin eden, payitahtın sofralarındaki en önemli sebze ve meyvelerin yetiştirildiği Kocaeli’ne ait çok az bilinen veya unutulmaya yüz tutan yöresel yemek tarifleri ortaya çıkacak. Festivalde ayrıca araştırmacılar da Kocaeli yemek kültürüne dair notlar tutup, sözlü tarih çalışması da yapacak.
Kocaelili kadınların büyük ilgi gösterdiği “Yemekte Şehrin Bilgeleri” Yöresel Yemek Yarışması’na 12 ilçeden 1.009 kişi başvurdu. Zorlu geçen ilçe elemelerinin ardından finale kalmaya hak kazananlar belirlendi. Yarışmanın en dikkat çekici bölümü ise; “En Yöresel Yemek Hikâyesi” kategorisi oldu. Özel bir anlamı ve hikâyesi olan yemeklerde, asker uğurlama, nişan, söz kesilmesi veya bayrama özgü tarifler ön plana çıktı.
Aylar süren ilçe elemeleri sırasında görsel arşiv çalışması da yürütüldü. Tüm yemekler fotoğraf ve video ile görüntülendi, tarifleri ve kullanılan malzemeleri kaydedildi ve ustaları da kayıtlarda yer aldı. Bugüne kadar yapılmış en geniş ve uzun yemek araştırmasının da temellerinin atıldığı yarışmalar boyunca, Kocaeli Üniversitesi’nden görevli araştırmacılar saha araştırması gerçekleştirdi, sözlü tarih çalışması yaptı.
Kocaeli’nin Yemek Kültürü Kitabı
Yaklaşık bir yıllık bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan çalışmada tespit edilen yemekler bir kitapta bir araya getirilecek. Şehrin yemek kültürüne dair en yeni ve en akademik araştırmanın neticesinde hazırlanacak kitapta, yarışmaya katılan yemeklere de yer verilecek.
“En Yöresel Çorba”, “En Yöresel Ana Yemek”, “En Yöresel Hamur İşi”, “En Yöresel Pilav”, “En Yöresel Tatlı”, “En Yöresel Salata”, “En Yöresel Kışlık Konserve”/(Reçel, Marmelat, Turşu, Şerbet vb.), “En Yöresel Yemek Hikâyesi”, “En Yeni Yöresel Tat” kategorilerinde yapılan yarışma sonucu elde edilen bilgilerle “Kocaeli’nin Yemek Kültürü” kitabı yayınlanacak.