Starbucks, yakın zamanda mağazalarına eklediği yeni ürün ve konseptlerle gündeme geldi. Amerika’daki mağazalarında şarap satışına başlanacağı haberleri, Türkiye’de de bu yönde beklentiyi arttırdı. Oysa haberi “Starbucks, hafif akşam yemeği ve atıştırmalıkların yanında şarap ve özel üretim biranın sunulacağı Starbucks Evenings mağazaları açıyor” diye vermek daha doğru olurdu. Bizi ilgilendiren gelişme ise, markanın bir diğer yeni mağaza konsepti olan Starbucks Reserve’nin Türkiye’deki ilk örneğinin Nişantaşı’nda açılmış olması.
Nişantaşı Valikonağı Caddesi üzerindeki Starbucks mağazası yaz boyunca tadilat nedeniyle sınırlı servis veriyordu. Mağazanın deyim yerindeyse “hayırlı bir iş için” kapalı olduğunu öğrendik. Nişantaşı mağazası kapsamlı bir dekorasyon yenilemenin ardından Starbucks Reserve olarak hizmet verecek. Starbucks Reserve, dünyanın hemen hemen her yerinden kahve alan ve işleri gereği sürekli seyahat eden marka uzmanlarının, az ve özel buldukları kahve çekirdeklerini müşterilere sunmak için geliştirdikleri yeni bir mağaza konsepti. Dünyada nadir bulunan kahve çekirdekleri, Reserve™ kahveler için özel olarak kurulan Seattle’daki kavurma tesisinde kavruluyor. Seçtiğiniz kahve yerinde öğütülüyor ve tercihinize göre bir tür French press makinesi olan Clover’da demlenerek veya Pour Over denilen kağıt filtreden süzülerek veya Coffee Press deniken French press demliklerde hazırlanıyor.
Reserve™ mağazalarından kahve alacağınız zaman seçim yapmanız biraz zaman alacak. Çünkü bu mağazalarda çalışmak için özel eğitim alan baristalar, size uzun uzun hem kahvenin aromatik özelliklerini hem de yukarıda saydığımız üç demleme yönteminin özelliklerini anlatacaklar. Her bir fincan tek tek hazırlandığı için, işin şov kısmı da var. Üç yöntem arasındaki farkı basitçe anlatmak gerekirse prensipte fark yok. Her üçünde de kahve sıcak suyla karışıyor ve telvesinden ayrılıyor. Bunu makinede, kağıt filtrede veya French press demlik süzgeciyle yapmak mümkün, dolayısıyla her üç işlemin gerçekleşme süreleri farklı. Clover makinesinde hazırlanan kahve hakkında Starbucks CEO’su Howard Schultz “bugüne kadar içtiğim en iyi filtre kahve” demiş ve makineyi üreten şirketi satın almış. Elbette burası marka hikayesinin renkli kısmı, öyle olup olmadığını kendiniz deneyip görebilirsiniz.
Türkiye’deki Starbucks Reserve mağazalarında ilk olarak Colombia Tolima ve East Timor Ermera kahveleri satışa sunulacak. Marka, Tolima’da kavrulmuş ceviz ve kakao çekirdeği tatlarının, Ermera’da limonsu ve çiçeksi lezzetlerle, hafif biberimsi baharat aromalarının öne çıktığını; müşterileri için bu sınırlı miktarda üretilen kahvelerin çok özel bir deneyim olacağını söylüyor. İstanbul’a gelen her iki kahve türünden de sadece 500’er bardaklık miktar bulunduğunu öğrendik. Nişantaşı gibi bir yerde bir-iki günde tükenebilecek kadar az kahve için, Starbucks gibi dev bir şirketin özel baskılı ambalajdan stoklarda ayrı bir ürün kodu açmaya kadar pek çok iş alanında ayrı ayrı emek sarfetmesini markanın iş yapış şekliyle pek bağdaştıramadık ama, elbet vardır bir hikmeti.