Bundan 5-6 yıl önce ilk kez bir şarap tadımına katıldığımda yaşadığım gerginliği çok net hatırlıyorum. Menekşeden ıslak battaniyeye, orman meyvelerinden petrole kadar geniş bir yelpazede kokular almıştı insanlar şaraptan. O gün bu saydığım kokuların hiç birini alamadığım gibi inandırıcı da bulmamıştım. Şarap tadımlarının bir masa etrafında toplanıp, şarapları koklayarak, hangi kokuları aldığımı söylemekten ibaret olmadığını zaman geçtikçe anladım. Farklı farklı şarapları koklayıp tattıkça uçsuz bucaksız şarap dünyası içinde hangi bölgelerin hangi şaraplarını gerçekten sevdiğimi, hangi yemeğin yanında hangi şarabı içmek istediğimi anlamaya başladım. Bütün bunların da ötesinde ilk kez denediğim bir şarabın bende yarattığı heyecan, daha çok yeni şarap deneme konusunda motive etti beni.
Ülkemizde maalesef çok şarap deneyebileceğimiz nitelikli etkinlik sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. The Marmara Taksim’de 30 Kasım – 1 Aralık 2019’da gerçekleşecek olan “Sommeliers’ Selection 2019, Enologist+” (https://www.gurmeajanda.com/event/sommeliers-selection-turkiye-2019/) tadımı belki de 200’ün üstünde şarap tadabileceğimiz tek etkinlik. Bu kadar şarap olunca, damağı yormadan maksimum sayıda şarap deneyebilmek için kendimce dikkat ettiğim noktaları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Tadım alanına vardığımızda üreticilerinden bağımsız, üzüm cinsleri ve yoğunluklarına göre sıralanmış yüzlerce farklı şarap bizi bekliyor olacak. Bu ne demek oluyor? Tadım alanında öncelikle köpüklüler, ardından hafif beyazlar, sonrasında orta ve tam yoğunluktaki beyazlar olacak. Onları ise rozeler ve yoğunluğu artan şekilde kırmızılar takip edecek. Böyle bir sıralamanın yapılmadığı tadımlar katılımcıyı oldukça yoruyor. Çok gövdeli ve tanenli bir şarap denedikten sonra daha az gövdeli bir şarap denediğinizde damağınızın aroma profilini algılayabilmesi zorlaşıyor. İşte 11 maddede benim izlediğim yol:
1) Tadım boyunca şarapları yutmuyorum, tükürüyorum. Daha az alkol alıp daha çok şarap deneyebilmek için bence en önemli kural bu. Başta alışmak zor oluyor ama evde suyla bol bol tükürme pratiği yapabilirsiniz. Arada gerçekten çok beğendiğim bir şarap olursa minik bir yudum alıyorum. Yutmadan şarabın aroma profilini yüzde yüz algılamanın bilimsel olarak mümkün olmadığını anlatan makaleler de var öte yandan.
2) Daha önce tattığım şarapların çoğunu atlıyorum; hiç denemediklerime öncelik veriyorum.
3) Markette bulabileceğim şaraplara değil, ulaşması zor olan butik üreticilerin ve yeni üreticilerin şaraplarına daha çok vakit ayırıyorum.
4) İçinde fiyatların da olduğu kitapçığa notlar alırken fiyat/performans dengesini özellikle kendim için not alıyorum. İleride şarap alırken epey yol gösterici oluyor bu notlar.
5) Her şarapla ilgili uzun uzun tadım notu yazmaya çalışmaktansa sadece çok beğendiğim şaraplarla ilgili detaylı tadım notu yazıyorum. Geri kalanlara sadece (+) veya (-) yazarak zaman kazanıyorum.
6) Merak ettiğim her şeyi üreticilere veya temsilcilere soruyorum. Yan yana bu kadar üreticiyi başka bir yerde bulup soru sorma imkanımız pek yok çünkü. Şarabı denerken bir yandan üreticisinden bölge, rekolte ve iklim ile ilgili bilgi almak şarabı daha iyi analiz etmenize yardımcı oluyor.
7) Tadım arasında bol bol su ve soda içip damağımı temizliyorum. Yaklaşık bir sayı verecek olursam 10-12 şarapta bir su molası verip öyle devam ediyorum. Temiz damak konusu açılmışken sabah ağır ve baharatlı bir kahvaltı yerine tahıl ve meyve ağırlıklı hafif bir kahvaltı tercih ediyorum; kahve içmiyorum. Arada çok cazip gelse de peynir yemiyorum. Özellikle fazla aromalı peynirler şarabın aromalarının önüne geçebiliyor.
8) Kesinlikle ama kesinlikle PARFÜM KULLANMIYORUM. Özellikle büyük harflerle yazdım çünkü sırf yanınızda tadım yapan kişinin parfüm kokusundan ötürü İç Anadolu’dan gelmiş bir şaraptan Chanel No:5 kokuları alabilirsiniz. J
9) Kırmızılara geçtiğimde daha çok mola verip daha çok su içiyorum. Olur da kırmızılar tadılırken fotoğraf çekilirse poz verirken dişlerimi göstermiyorum. J Tadım sonrası başka bir planınız varsa yanınıza mutlaka diş fırçası alın. Özellikle tanenli şaraplardan sonra diş bakımına ekstra özen göstermek gerekiyor.
10) Tadım esnasında pek çok tanıdıkla karşılaşıyoruz. Uzun bir konuşma yapılacaksa ya salonun dışında yada şarapların birkaç adım gerisinde, başkalarının tadım yapmasını engellemeyecek bir noktada yapmak gerekiyor bu konuşmaları.
11) Etkinliğe iki gün katılma şansınız varsa bir günü beyazlara bir günü kırmızılara ayırmak işinizi oldukça kolaylaştırıyor. Hatta bu şekilde zamana yayarak bütün şarapları deneyebilirsiniz.
Tolga Korkmaz